Den internationale biennale for naivistisk kunst hædrer to danske kunstnere

Pressemeddelelse

Den internationale biennale for naivistisk kunst hædrer to danske kunstnere

Den 9. oktober er der priser og klapsalver til de to naivistiske malere Lone Villaume og Dorte Marcussen. Den dag åbner den 14. biennale for naivistisk kunst på Museet for Naive og Marginal Art i byen Jagodina i Serbien. Biennalens jury har valgt at give såvel Lone Villaume og Dorte Marcussen en af de fem priser, der uddeles ved ferniseringen. Lone Villaume modtager juryens ”Mention for the Exhibited Works” og Dorte Marcussen juryens “Special Mention for the Exhibited Works “. Begge kunstnere er repræsenteret med fire værker på udstillingen, der viser 112 værker af 54 kunstnere.

”Vi glæder os meget til at se værkerne fra de andre kunstnere” udtaler Lone Villaume ”Rigest repræsenteret på udstillingen er kunstnere fra det gamle Østeuropa og Rusland, hvor naivistisk kunst er højt anerkendt. Men der er også værker fra Italien, Tyskland, Tyrkiet, USA og Brasilien. Det er spændende og inspirerende at se sine egne værker sammen med værker fra andre kunstnere, og vi er meget stolte over at Juryen har udvalgt fire værker fra os begge. Og så til og med tildelt os begge en pris i et så fint selskab”. Dorte Marcussen supplerer: ”Naivistisk kunst fra Danmark mærker en stigende interesse fra udlandet. Det er et vigtigt skulderklap, at internationale eksperter mener, at dansk naivistisk kunst har noget at byde på i en biennale, der har som formål at vise ægte – og ikke kommerciel – naivistisk kunst. Museet i Jagodina har blandt andet til opgave at dokumentere naivistisk kunst betydning i samtidskunsten. Vi kunne ønske at denne mangfoldighed og åbenhed kom til at gælde den danske kunstscene. Udviklingen og oplevelsen af kunsten herhjemme, kan kun vokse, hvis der er mod til at lade den akademiske og intellektuelle kunst gå i dialog med den marginale og naivistiske kunst”.

Lone Villaume viser på udstillingen fire værker med scener fra et almenmenneskeligt univers befolket med hendes helt eget persongalleri af ofte ældre damer og bedagede herre, hvor scenen er sat, så den viser livets små og store genvordigheder. Et univers der præget af stor varme, medfølelse og et godt øje til hverdagens komiske genvordigheder.

De tre af Dorte Marcussens værker har motiv af det der er blevet karakteriseret som magisk arkitektur eller raffineret naivisme – hendes helt eget formsprog, hvor hun ophæver perspektivet og skildre tingene lige på og på hovedet, så hun får betragteren af værket til at se bygningen eller gaden på en ny og anderledes måde. Det fjerde værk er version 12 af ”29 butikker fra A til Å”. De 29 butikker, udgør det, Dorte Marcussen kalder samlingsværket i installationen ”Alfabetiske butikker i X dimensio-ner”. En installation, der har sit helt eget liv og univers i en kombination af den virkelige verden og mulighederne på Internettet.

Billedmateriale:
http://naivisten.dortemarcussen.dk/billederne-pa-biennalen/

Yderligere information:
Lone Villaume, Øster Søgade 72, 1. 2100 København Ø Tlf: 4061 7665
Dorte Marcussen, Skejbytoften 144, 8200 Århus N. Tlf: 6169 9064

Definitionen på naiv og marginal kunst og dens grænseflader til akademisk og intellektuel kunst er der et bud på i blogposten: 21. INSITA ord og definitioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *